Ressourcer
Præster på tværs
Storpastoratet som ramme om præstens arbejde på landet.
Præst på Landet?
En artikel med fokus på de særlige udfordringer og muligheder, der er for en sognepræst ansat i et landdistrikt. Artiklen er resultatet af en workshop for landpræster og redigeret af sognepræst Rebekka Maria Brandt Kristensen og provst Hasse Neldeberg Jørgensen, 2019.
Den fjerne præst – den nære menighed
En undersøgelse af præstegårdens betydning for landsognene med særligt henblik på Ribe stift. En studieorlovsrapport af sognepræst Merethe Jørgensen. 2016.
Læsø-ordningen
Et bud, der måske kan bruges andre steder i sommerlandet, på hvordan den præstelige betjening af et ø-samfund kan se ud. Beskrevet af provst Winnie Nørholm Rischel, Hjørring Nordre Provsti.
Studietur til Sydengland
Det kan landsogne lære af en presset Church of England. Artikel forfattet af Benjamin Birk Christophersen, kirke.dk, 2018.
Sognepræst efter studietur til England
Landsognene skal ruste op, ikke pakke ned. Af Ian Ørtenblad, kirke.dk, 2018
Kirken på Sydmors
Sognepræst Trine Gjørtz fortæller i artiklen blandt andet om, hvordan man ved at samarbejde med lokalsamfundet har forøget antallet af deltagere til såvel gudstjenester som andre kirkelige arrangementer.
Baggrundsviden
Skolelukninger på landet
En undersøgelse af skolelukningsforløbet i Tønder Kommune 2010-11 samt lukningernes konsekvenser for de berørte lokalsamfund
Forskere undersøger livskvalitet på landet
For første gang skal et dansk forskerteam undersøge, hvilke faktorer der skaber livskvalitet på landet. Foreningen Realdania støtter projektet med 4,8 millioner kroner.
Forskellige vilkår for folkekirken på landet
En undersøgelse af hvilke former for landsogne, der er i Danmark og en beskrivelse af deltagerne i de kirkelige aktiviteter i udvalgte landsogne. Undersøgelsens resultater har siden dannet grundlag for, hvordan man kategoriserer forskellige typer af landsogne og deres urbaniseringsgrad. 2015
Udkantsmyten
Boganbefaling: Bog der peger på, hvordan centraliseringen ødelægger vores økonomi og sociale sammenhængskraft. Skrevet af Kaare Dybvad. 2015 bog
Landsbykirken som et aktiv
Boganbefaling: En række udvalgte sogne har arbejdet med, hvordan deres gamle middelalderkirke kan blive et større aktiv i samspil med lokalsamfundets ønsker og behov. Kirkefondet 2016. Idekatalog
Futuriblerne: fremtidens landsbyer
Tidsskrift om samfundsforhold, temaet er ”Fremtidens landsbyer I”. November 2016. Redaktion Tyge Mortensen.