Forberedelse
Det kan tage tid at finde de mennesker, som kan have glæde af at deltage i en sangcafe. Ud over annoncering på kirkens hjemmeside og de sociale medier, kan man rette henvendelse til lederen af hjemmeplejen lokalt og tage kontakt til dagcenteret, som har kontakt til målgruppen. Det er en god idé at have en folder, som præsenterer tilbuddet.
For at skabe gode rammer omkring sangcafeen er det vigtigt at have dygtige frivillige, som har kendskab til området. Mennesker med en sundhedsfaglig baggrund kan være gode sparringspartnere for den, som står for sangcafeen. De frivillige kommer i god tid og har dækket kaffeborde, så det ser hyggeligt ud, når deltagerne kommer. De frivillige tager medansvar for afviklingen: De tager godt imod deltagerne og sørger for, at de kommer i snak med hinanden.
Forløb
Har man ikke selv mod på at stå for fællessangen i samarbejde med en kirkemusiker, kan man gennem oplysningsforbundene finde dygtige musikere med erfaring for, hvilke sange der egner sig. Man kan med fordel sammensætte et blandet program med årstidssange, salmer, børnesange, filmhits, slagere og mere moderne popsange, som også er kendt og sunget ind af mange mennesker. En sangbog kan bruges, men hvis man vælger et meget varieret program, kan man selv sætte et sanghæfte op med illustrationer til nogle af sangene. Deltagerne kan så tage sanghæftet med hjem, og det kan give anledning til samtale derhjemme om det, man har oplevet sammen.
Efter en kort velkomst, hvor alle får præsenteret sig, bruges en halv times tid med kaffe og kage. Derefter følger en times fællessang, som vækker minder og aktiverer følelseslivet. Efter halvanden times samvær siger man tak for i dag og glæder sig til, at man skal være sammen igen næste gang.
Afsluttende overvejelser
I sangcafeen oplever man for en stund sammen med andre, at selv om det er hårdt indimellem, er der stadig et liv der skal leves, en historie der skal fortælles, en sang der skal synges. Og masser af glæde, som vi stadig kan dele.
En ekstra bonus ved sangcafeerne er, at de pårørende bliver opmærksomme på hinanden. Sangcafeen kan få en netværksskabende betydning. Måske kan det føre til, at der opstår et ønske om en pårørendegruppe, hvor man kan dele sine tanker, frustrationer og svære følelser med andre, som kender til at leve med et menneske med demens.
Af sognepræst Hans Boas, Aarhus Stift