Guidet fælleslæsning er den praksis, at vi deler god litteratur ved at læse den højt sammen. Litteraturen afspejler nogle almene følelser og tanker, som vi har i os. Alle kan være med, for alle har gjort sig menneskelige erfaringer.
Højtlæsningen er omdrejningspunktet, læsningen langsom med små pauser undervejs og er en medskabende æstetisk form. Det betyder, at effekten af litteraturen ikke bor i værket, men skabes i interaktionen mellem værk og læsere. I fælleslæsningen er vi sammen om det fælles tredje, nemlig litteraturen – digtet, novellen - og der stilles åbne, undrende og nysgerrige spørgsmål, som fx: Er der noget I lægger mærke til? Hvad tænker I om denne person?
Deltagerne kommer som de er, der er ingen forberedelse, og læseguiden sørger for kopier af tekster og for kaffe/te m.v.
Fælleslæsning kan bruges til mange forskellige grupper og i kirkelige og sociale sammenhænge, som arbejder med menneskelivets (svære) livsområder – fx ufrivilligt ensomme ældre og mennesker ramt af demens.
Fælleslæsning kan give de ældre et eksistentielt rum, er relationsopbyggende og tilbyder en samtale omkring den skrøbelighed, der er en del af det at være menneske.
Oplevelser skal deles med andre mennesker for at blive virkelige. Oplevelser forbliver private og bliver med tiden uvirkelige, hvis man ikke har nogen at dele dem med.
Det er et udtryk for, at vores sociale liv langsomt dør ud, og at vores identitet gradvist afvikles
Erfaringer med guidet fælleslæsning
I Skanderborg Sogn blev man inviteret med til seniorrådets temadag om ufrivilligt ensomme ældre og fik ved dette møde kontakt med det opsøgende team og forelagde dem idéen om guidet fælleslæsning.
Herefter kontaktede man byens bibliotek, som gerne ville lægge lokaler til og står for kaffe m.v.
Guidet fælleslæsning kom til at foregå en gang ugentligt med et forløb på ni gange – et hold om formiddagen og et om eftermiddagen - med otte ældre i hver gruppe og en venteliste til brug ved afbud.
Det opsøgende team og kirkens præster har gjort opmærksom på fælleslæsningen til mulige deltagere og samtidig har biblioteket annonceret ved opslag på hjemmeside, Facebook mv.
Eksempler på litteratur:
- 'Agerhønen' (novelle) af Martin A. Hansen og Den lille fugl (digt) af Wilhelm Helt
- 'Fasaner' (novelle) af Helle Helle og Umoralsk Vise (digt) af Tove Ditlevsen
- 'Oktobernat' (novelle) af Johannes V. Jensen og Rødt mørke (digt) af Grethe Heltberg
- 'En ufortælbar historie' (novelle) af Cecil Bødker og Opgør (digt) af Morten Nielsen
Af Hanne Ortvad-Larsen, kirke- og kulturmedarbejder i Skanderborg Sogn