Fortsæt til hovedindholdet
Aktiviteter
Samtalecafé

Samtalecafé

En samtalecafé for demensramte kan give en fornemmelse af fællesskab og være en støtte i forhold til at mestre og orientere sig i de livsvilkår, den enkelte står over for

Foto: Sille Arendt

Samtalecafeens formål er at skabe og formidle sprog om livsvilkår og eksistens samt give en fornemmelse af fællesskab og være en støtte i forhold til at mestre og orientere sig i de livsvilkår, den enkelte står over for i et liv med demens. Deltagerne oplever at kunne spejle sig i andre i samme situation, og derfor føler de sig ikke alene.

Samtalecaféen henter inspiration i en narrativ tilgang til sjælesorg, og formen bygger på erfaring fra sorggrupper. Målgruppen er personer i den tidlige fase af deres demenssygdom, men samtalecaféen kan tilpasses målgruppens behov. 

Praktiske oplysninger
Samtalecafeen planlægges i et samarbejde mellem kommunens demenskonsulenter, frivillige og en præst. 

Samtalecafe kan fx afholdes seks gange i kirkens lokaler. 

Deltagerantallet er optimalt på seks-otte personer, hvilket gør, at gruppen ikke er så sårbar over for afbud eller evt. frafald, men samtidig heller ikke større end, at alle kan komme til orde og føle sig trygge i gruppen. Mindst en af kommunens demenskonsulenter er med, hvilket bidrager til at skabe tryghed og genkendelighed for den enkelte deltager.

Ved hver mødegang deltager også frivillige, der hjælper til med det praktiske og bidrager til fællesskabet og en tryg og rar relation til og mellem deltagerne.

Forberedelse
Der udarbejdes flyers med alle relevante oplysninger om samtalecafeen. De uddeles af demenskonsulenterne til de personer, de mener kan have glæde og udbytte af tilbuddet.

Er kirken let tilgængelig kan en af mødegangene foregå i kirkerummet, hvor der synges et par salmer og tales om at være i kirken eller andet, der trænger sig på.

Et af møderne kan også med fordel flyttes til en anden lokalitet, for eksempel til et museum.

Det er relevant at tænke på mulighed for kørsel både til og fra samtalecafeen for at sikre trygge rammer for alles deltagelse.

Forløb
Samtalecaféen ligger om formiddagen, hvor der fx begyndes kl. 10 med en kop kaffe og et stykke brød.

Til at få samtalen i gang anvendes samtalekort. Man kan købe samtalekort og bruge dem direkte eller til at lade sig inspirere af afhængigt af gruppens behov og sammensætning. 

Her er et eksempel på samtalekort, der tager udgangspunkt i de nære ting: Hent samtalekort (pdf)

Der vil være deltagere, der har svært ved at udtrykke sig, men ved at tage udgangspunkt i de nære ting og noget, der er knyttet til erindring, sanser og tradition, er det erfaringen, at der kan åbnes op og få gang i samtalen.

I nogle grupper vil det ikke være nødvendigt med samtalekortene, da deltagerne selv kan byde ind med emner, de ønsker at tale om, eller der dukker noget op, som man kan tage op næste gang.

Cafeen kan slutte kl. 12.30 efter frokost, der består af smørrebrød. Er vejret til det, indlægges en lille tur inden frokost for at få lidt frisk luft og samle appetit.


Litteratur
Anna Marie Erbs: Narrativ sjælesorg”, Kritisk Forum for Praktisk Teologi nr. 112, Eksistensen

Line Bjørn Hansen, Thomas Bjørn Hansen, Christian Busch: Sorggrupper i kirken - når sorgen bæres sammen, Eksistensen, 2014.


Sognepræst Lisbeth Mannerup Nielsen, Lolland-Falsters Stift