Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Seminar på Vartov: Begravelsestalen

I samarbejde med Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet inviterer Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter til seminar om begravelsestalen den 12.-13. november. 

Torsdag den 12. november 
10-11.30: Alting har en tid ved Kjeld Sloth Nielsen, lektor i homiletik, FUV.
Prædikerens Bog kapitel 3,1-11 bruges jævnligt som prædiketekst ved begravelser. Hvilke homiletiske muligheder giver teksten prædikanten? Og hvilke vanskeligheder får prædikanten på halsen?  
Forelæsning med efterfølgende diskussion.

11.30-12.00: Gruppearbejde

12-13: Frokostpause

13-15.00: Hvad er virkelig i Jesu opstandelse, og munder ud i vor opstandelse: 'Som han opstod, skal vi opstå' ved Theodor Jørgensen, Professor emeritus i dogmatik, KU.
Hvad er virkeligt i Jesu opstandelse? Enten er alt virkeligt eller alt uvirkeligt. Guds oprejsning af Jesus fra de døde påskemorgen sprængte alle vore virkelighedsbegreber, og det gør vor egen opvækkelse fra de døde også. Men ikke desto mindre må vi i teologien og forkyndelsen sætte ord på dette, og hvordan vi gør det, så at vi kan stå til ansvar for det, skal foredraget handle om.
Forelæsning med efterfølgende diskussion. 

15.00-15.30: Gruppearbejde 

Har man lyst, er der 16-18.30 mulighed for at deltage i workshop og erfaringsudveksling omkring begravelsens liturgi, salme- og musikvalg (ved Anita Hansen Engdahl). 

Fredag den 13. november
10-12: Lægger jeg mig i dødsriget, er du dér: Død, opstandelse og evigt liv i GT og til begravelsen" ved Søren Holst, lektor i det Gamle Testamentes eksegese, KU. 
Når der prædikes med udgangspunkt i en tekst fra Det Gamle Testamente, sker det som regel til en begravelse - vistnok ud fra en fornemmelse af, at GT udgør det fundamentale kristne statement om menneskelivet i lyst og nød. Men hvad med kødets opstandelse og det evige liv, som vel har en vis relevans til en begravelse? Hører det ikke til den eksegetiske børnelærdom, at de er stort set fraværende i GT? Både ja og - lidt - nej: Noget liv er der måske alligevel i de døde, også i Bibelens første del. Og måske kan den omstændighed vise sig frugtbar, når der skal skrives begravelsestale. Forelæsning med efterfølgende diskussion. 

12-13: Frokostpause

13-14: Begravelsen og søndagens prædiketekst ved Mads Davidsen, sognepræst, Munkebo Kirke.
Hvordan skriver man en god begravelsestale? Og hvordan finder man balancen mellem forkyndelse og levet liv? Med udgangspunkt i trinitatistidens prædikentekster vil jeg finde livstemaer, der kan bringe forkyndelsen og det levede liv i samtale, så begravelsestalen fremstår som en samtale mellem præst, pårørende og den døde som er hos Gud. 

14-15.30: Gruppearbejde

Praktiske oplysninger
Foregår som dagskursus kl. 10 - 15.30
Sted: Pastoralseminariet, Farvergade 27 F, 2., 1463 København
Ansøgningsfrist: 9. november 2015

Tilmelding til seminaret


Foto: folkekirken.dk