Folkekirken rækker ud til mennesker med demens
I Danmark lever mere end 95.000 mennesker med demens, og tallet forventes at stige til 134.000 i 2035. Det stiller krav til folkekirkens tilbud, og derfor lancerer stifterne og FUV nu et online idékatalog, der skal tjene som inspiration til arbejdet med ældre og demensramte.
Af Rikke Lyskjær-Rudbæk, Helsingør Stift, og Sara Nørholm, FUV
Den 6. maj 2024 lancerer en tværfaglig arbejdsgruppe fra landets stifter i samarbejde med Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) idékataloget ”Kirke med ældre og demensramte”, der skal tjene som inspiration til alle, der arbejder med mennesker med demens og deres pårørende.
Se idékataloget her: Kirke med ældre og demensramte
Flere og flere rammes af demens, og derfor skal vi i folkekirken hjælpe hinanden med at imødekomme de særlige behov, det afstedkommer. Det siger Bodil Olesen, der er gerontopædagogisk konsulent i Helsingør Stift og initiativtager til projektet:
”Der er ikke noget segment i befolkningen, hvor medlemsprocenten i folkekirken er højere end blandt de ældre. Som kirke har vi derfor en forpligtelse til at give dem det bedste, vi har.”
Sammen med resten af arbejdsgruppen har Bodil Olesen indsamlet og formidlet den vigtigste viden på området, og hun håber, at mange vil kunne få glæde af idékataloget:
”Der er så mange, der gør et fantastisk arbejde på området, men vi har ikke været så gode til at dele vores idéer med hinanden. Derfor er vi en gruppe, der er gået sammen om at formidle viden, erfaringer og inspiration.”
Kirken yder åndelig omsorg
Idékataloget er fyldt med idéer til og beskrivelser af gudstjenester og aktiviteter for mennesker med demens og indeholder også overvejelser om baggrunden for de enkelte tiltag.
”I kirken har vi pligt til at tage os af den åndelige omsorg – også for demensramte – og med dette tiltag ønsker vi at inspirere alle dem, der arbejder med mennesker med demens og deres pårørende. Vi vil gerne inspirere folk til, hvordan vi forkynder evangeliet, når ordene er forsvundet. For det kan man godt,” lyder det fra Bodil Olesen.
I idékataloget er der desuden en opmærksomhed på de pårørendes situation, for når en person rammes af demens, oplever de pårørende en dobbelt sorg. De mister hver dag lidt af det menneske, de elsker, og det er på én gang skræmmende, sorgfuldt og udmattende. Derfor indeholder materialet også eksempler på, hvordan man i kirken kan etablere pårørendegrupper.
Viden og udvikling på et vigtigt område
For udgivelsen af idékataloget står Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, der i en årrække har haft folkekirkens arbejde med ældre og demensramte som et særligt satsningsområde bl.a. med understøttelse af arbejdsgruppe og netværk og en tværfaglig efteruddannelse, der er udbudt flere gange.
Viden og erfaringer indsamlet i forbindelse med den gerontologiske efteruddannelse blev i 2022 samlet i bogen ”Nærvær og tid. Gudstjenester og rum til mennesker med demens og deres pårørende”, der netop er trykt i 4. oplag.
Bogen, der er redigeret af Rose Marie Tillisch og Line Skovgaard Pedersen, kan hentes her: www.fkuv.dk/undersoegelser-og-viden/udgivelser-og-rapporter/naervaer-og-tid
”Vi er glade for med idékataloget ”Kirke med ældre og demensramte” at kunne bidrage til udviklingen af folkekirkens arbejde på dette vigtige område, siger rektor for Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Birgitte Stoklund Larsen, der håber at både præster, kirke- og kulturmedarbejdere, kirkemusikere, provster og menighedsråd vil bruge og få gavn af materialet.
Bag idékataloget står en bredt sammensat arbejdsgruppe med repræsentanter fra otte af landets stifter
Anne Bundgaard Hansen, sognepræst Øster Hurup, Skelund og Visborg Kirker, Aalborg Stift.
Bodil Olesen, sognepræst Hornbæk Kirke og gerontopædagogisk konsulent, Helsingør Stift.
Christine Toft Kristensen, organist og korleder Billund Kirke, Ribe Stift.
Hans Boas, sognepræst Lystrup-Elev Pastorat, Aarhus Stift.
Lene Kjær Andersen, sognepræst Ringe Sogn, Fyens Stift.
Lillian Jordan Nielsen, sognepræst Sct. Jørgens Kirke, Næstved og gerontopædagogisk konsulent, Roskilde Stift.
Lisbeth Mannerup-Nielsen, sognepræst Aastrup Sogn og gerontopædagogisk konsulent, Lolland-Falsters Stift.
Mette Christoffersen Gautier, sognepræst Skive Sogn og demenspræst Viborg Stift.