Museumsbesøg for mennesker med demens
Et besøg på et kunst- eller kulturhistorisk museum med demensramte mennesker sammen med deres pårørende kan være befordrende for samtale og sprog og give en god oplevelse af, at man er sammen om noget, som har betydning.
Når man står med en genstand eller befinder sig i et miljø, som vækker minder, kan der opstå mange gode samtaler om det, som var, og som stadig er en del af det menneskes livsfortælling.
Nogle museer tilbyder særlige erindringsforløb. En del er blevet certificeret som demensvenlige, så der er personale, der er forberedt på at kunne tage godt imod mennesker med demenssygdomme. Der er også museer, der tilbyde undervisning - også af de personalegrupper, som arbejder med mennesker med demens.
Det er dog en god idé at tage kontakt til museets formidlingsafdeling eller leder på forhånd, så ønsker, behov og muligheder er samstemt forud for et evt. besøg.
Erindringsforløb på kulturhistoriske museer
I Den Gamle By i Aarhus har der i en del år været mulighed for besøg i erindringslejligheden efter aftale. Erindringslejligheden er indrettet som en treværelses middelklasselejlighed fra 1950’erne. Man kan købe et forløb over fire gange kaldet 'Erindringer i fællesskab', som forestås af en museumsformidler, der er klædt i tøj fra 1950’erne. Med udgangspunkt i erindringslejligheden kommer gruppen af demensramte sammen med deres pårørende også på besøg i forskellige forretninger i Den Gamle By.
Der serveres kaffe i dagligstuen, og der er også tid til at sætte sig ind i den fine stue og lytte til noget god musik på grammofonen. Det er især plejehjem, der har benyttet sig af denne mulighed, men det kan også lade sig gøre, at kirken tilmelder en gruppe på fire par, som over fire besøg får gode oplevelser sammen og får lejlighed til at mindes noget af det, som har fyldt tidligere i livet.
Den Gamle By i Aarhus har være pioner i Danmark med denne form for erindringsformidling, men der findes også andre kulturhistoriske museer, der tilbyder noget tilsvarende, bare i mindre målestok fx KØN Gender Museum, Aarhus.
Erindringsforløb på kunstmuseer
Flere kunstmuseer i Danmark er blevet demenscertificerede, og nogle af museerne tilbyder særlige rundvisning for mennesker med demens. Her er kunsten udgangspunkt for dialoger, der handler om de minder og følelser, som kunsten vækker i én. Der findes også flere steder i landet museer, der arbejder med kreative aktiviteter som maling, sang og dans eller særlige håndværksforløb.
ARoS (Aarhus), Kunsten (Aalborg) og Frederiksbergmuseerne er eksempler på museer, der tilbyder erindringsforløb.
Erindringskasser
Dansk Center for Reminiscens udlåner erindringskasser, der er mindre kufferter med originale historiske genstande, som kan vække og stimulere erindringer hos mennesker med demens. Der findes to typer af erindringskasser: en med genstande fra 1930 frem til 1950 og en anden type med genstande fra 1950 til 1970.
Udlån finder sted lokalt fra biblioteker forskellige steder i landet - hvor fremgår af Dansk Center for Reminiscens' hjemmeside.
Her er der også adgang til digitale erindringskasser, hvor man kan finde billeder og korte lydfiler ordnet efter temaer som butikker, forskellige typer af hjem, udflugter, familiebegivenheder, sportsaktiviteter og meget mere – alt sammen noget som kan vække minder og give anledning til en god samtale.
Samarbejde med lokal håndværkerforening
Hørsholm Mølle-projektet er et eksempel på et tværgående samarbejde mellem kirke, kommune og lokalt foreningsliv. Læs om projektet her: Hørsholm Mølle-projektet (pdf).
Litteratur
Hans Boas: ”Erindringer i fællesskab” i Nærvær og tid, Rose Marie Tillisch og Line Skovgaard Pedersen (red.), Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, 2022
Af sognepræst Hans Boas, Aarhus Stift