Tumlingedåb
Alt det, der blev udskudt under coronanedlukningen, skal indhentes – også dåb af børn, der ikke længere er helt små.
af Birgitte Graakjær Hjort, leder af Videnscenteret, og Anders Damtoft Kaufmann, projektmedarbejder
Sognekirkerne har travlt som aldrig før. Sjældent har der været en periode, hvor præster har haft så mange kirkelige handlinger. Alt det, der blev udskudt under coronanedlukningen, skal indhentes, og da nedlukningen varede ekstra længe for folkekirken, er det ikke så lidt.
I mange sogne betyder det, at både dåb i højmessen og særlige dåbsgudstjenester fylder mere end nogensinde i de ansattes arbejdsopgaver. Og der vinder et nyt tiltag frem, som skal fremme dåb af de et-tre-årige: tumlingedåb:
- Grundlovsdag 2021 blev afholdt to dåbsgudstjenester i Grenå Kirke netop som en mulighed for familier, der havde udskudt dåben pga. restriktioner.
- På Kirkeskibet 2450 blev otte børn døbt en lørdag i september 2021
- Flere kirker har drop in-dåb og tumlingedåb planlagt i efteråret
- Der bliver lavet opsøgende arbejde rettet mod forældre, der ikke har fået deres børn døbt efter nedlukningen.
Dåb - før, under og efter coronanedlukningen
Samtidig med, at mange har travlt, taler kirkestatistikken sit tydelige sprog. På figuren herunder er vist dåbstal for 2018, 2020 og 2021, dvs. før, under og efter nedlukningen. De seneste tal er fra august måned i år:
Vi kan se, at præster midt i travlheden efter genåbningen gør en stor indsats for at flere bliver døbt. Og det er den helt rigtige prioritering, når vi ser på tallene. For de afspejler, at der findes et stort antal børn, der er født i 2020, som ikke fik en traditionel spædbarnedåb og den fejring i familien, som typisk følger med. Se tallene her: Dåb - før, under og efter coronanedlukningen.
Det er glædeligt at konstatere, at præster og sognekirker inviterer forældre til at gennemføre dåben af deres 1-2 årige. Fortsætter udviklingen med dåb af over 5000 børn hver måned året ud, bliver de corona-udskudte dåb indhentet. Og gør den ikke, er der fortsat nogle børn, som vi som folkekirke kan invitere indenfor, så de ikke går glip af den glædelige begivenhed, selvom de for længst er vokset ud af dåbskjolen.
Ingen dybe tallerkner, men vand i døbefonten
For at denne opgave ikke skal være uoverkommelig i et i forvejen travlt efterår, har FUV lavet en vidensbank, hvor vi har indsamlet en række tiltag og ideer, der nu ligger til fri afbenyttelse for alle. Der er ingen grund til at tænke alting forfra. Derfor har vi samlet ideer, tekster og liturgier for at gøre det nemt for sognet at gå i gang med tumlingedåb:
Gå på opdagelse i vidensbanken her.
Vi har delt materialet op op følgende måde:
- Kontakt til forældre
Et brev fra sognekirken, hvor det bliver italesat, at det ikke er for sent at fejre og markere det, selvom barnet er blevet et-tre år, kan være et fint tiltag. En af FUVs nyeste undersøgelser (Religiøsitet og forholdet til folkekirken, 2020) peger på, at en meget stor del af befolkningen opfatter det positivt, når de får en henvendelse fra deres sognekirke.
Læs mere under Kontakt til forældre
- Information på nettet
Forældre i dag søger efter information på nettet. Når de søger, skal kirkens hjemmesider tydeligt vise, at de ønsker at tage godt imod både børn, forældre og familier – også selvom barnet ikke længere er spæd. Læs mere under Information om tumlingedåb på nettet.
- Idéer til dåbsgudstjenesten
Her findes ideer til selve dåbshandlingen. Måske er der brug for en trappestige, så dåbsbarnet selv kan kravle op, og hvad gør man, hvis barnet er vokset ud af familiens dåbskjole? Vi har samlet ideer til at gøre tumlingedåb til en god oplevelse for alle.
Læs mere under Liturgi, tale, salmer og idéer til dåbsgudstjenesten.
Erfaringer og idéer
Har du selv erfaringer og ideer til, hvordan tumlingedåb bliver en succes, så send dem til projektmedarbejder Anders Damtoft Kaufmann: andk@km.dk.
Tak til alle, der bidrager til denne erfaringsdeling.