Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny undersøgelse: Hvad vil det sige at være præst?

Er der stadig en fælles kerne i præstearbejdet på tværs af forskellighed i opgaver og funktioner og i opfattelsen af at være præst blandt nutidens præster? Det skal en ny undersøgelse vise.

Tekst: FUV. Foto: folkekirken.dk

At være præst er ikke så entydigt, som det har været. I dag kan præsten være en ungdomspræst, der holder friluftsgudstjeneste for unge, en pilgrimspræst på vandring med en gruppe søgende mennesker, en sognepræst, der mødes torsdag aften med sorggruppen eller en natkirkepræst, der holder andagt fredag nat.

Præsteforeningen og Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) er gået sammen med det formål at få belyst det brede præstearbejde og har indgået en partnerskabsaftale om at lave en undersøgelse af ”Hvad vil det sige at være præst?” 

Partnerskab udtryk for nytænkning
Birgitte Graakjær Hjort, center- og afdelingsleder på Videnscenteret (FUV) og Præsteforeningens formand Per Bucholdt Andreasen glæder sig til det nye samarbejde og fremhæver begge, at partnerskabet om undersøgelsen i sig selv er udtryk for nytænkning og forandring. Det er spændende og meget konstruktivt at arbejde sammen om projekter, hvor vi har fælles interesser. Udfordringen bliver, om man på baggrund af undersøgelsens resultater kan definere en nutidig teologi om præsteembedet, som imødekommer den mangfoldighed, præstembedet og -arbejdet rummer i dag.

Præsteembedets virkelighed og udfordringer
"Som præsternes fagforening er vi altid optaget af at tilpasse præsters ansættelsesmæssige vilkår til den virkelighed, vi skal fungere i som præster. Undersøgelsen kan bidrage til at få den virkelighed belyst", siger Per Bucholdt Andreasen.

Undersøgelsen har betydning for både FUV og Præsteforeningen. "For Præsteforeningen vil den kunne bruges som afsæt for en justering af vores fagpolitiske indsats", siger Per Bucholdt Andreasen. "For Videnscenteret er det en mulighed for at få belyst, hvad der udgør præsteembedets kerneydelse, og hvor de aktuelle udfordringer til arbejdet består - også i forhold til uddannelse og efteruddannelse af præster", siger Birgitte Graakjær Hjort.

Teolog står for undersøgelsen
Projektet finansieres ligeligt af Præsteforeningen og FUV og sættes i gang 1. august 2015. Tidsplanen for projektet er 6 måneder. Det er ph.d. Kirsten Donskov Felter, der skal udføre undersøgelsen. I forbindelse med undersøgelsen nedsættes en styregruppe med to repræsentanter fra henholdsvis FUV og Præsteforeningen, som har det overordnede ansvar for undersøgelsens udformning.

Yderligere information om undersøgelsen kan fås ved henvendelse til Præsteforeningens formand Per Bucholdt Andreasen, tlf. 29 85 07 55, eller center- og afdelingsleder på Videncentret (FUV) Birgitte Graakjær Hjort, tlf. 24 64 47 37.