Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Religionsteologi i en folkekirkelig virkelighed - Om mødet med andre religioner og åndeligt søgende.

Religionsmødet er blevet en fælles folkekirkelig virkelighed, som ikke længere er forbeholdt særlige kirker eller embeder. Hvordan forholder vi os f.eks. til, når et Harah Krisna medlem gerne vil deltage i nadveren, eller når en muslim og en kristen spørger om at blive viet i kirken? Kurset vil bestå i en blanding af foredrag, oplæg og fælles drøftelser på baggrund af aktuelle cases.

NB: Kurset er et eksternatkursus, der afholdes på FUV i Aarhus. 

Angående formen ved eksternat-kursus:

Man sørger selv for evt. indkvartering, morgenmad alle dage og aftensmad mandag til onsdag. Der vil blive serveret kaffe og brød første formiddag, frokost hver dag, og kaffe og sødt/frugt i løbet af dagene.

Herudover afvikles kurset efter de samme retningslinjer som ved et internatskursus i Løgumkloster. Det vil sige, at deltagerne forpligter sig til at deltage i hele kurset og kursusdagen i fuld udstrækning og ikke påtager sig eller pålægges tjenstlige opgaver, mens kurset forløber.


Religionsmødet er en fælles teologisk udfordring – i teori som i praksis. Møder mellem religioner og livssyn finder sted i en række dagligdags sammenhænge, f.eks. ved skolens julegudstjeneste, eller til dåbssamtalen, hvor kun én af forældrene er medlemmer af folkekirken. Folkekirken møder åndeligt søgende, muslimer, asatroende, ateister, buddhister og agnostikere. Folkekirke og Religionsmøde udgiver i foråret bogen Religionsteologi på dansk. Teologi til folkekirken i et mangfoldigt samfund, som vil være udgangspunktet for kurset. Bogen har til formål at kvalificere den teologiske diskussion af religionsmødet ud fra en række cases fra hverdagssituationer i folkekirken. Vi vil invitere flere af bidragyderne til at introducere og drøfte deres bidrag. Vi vil samtidig bede alle deltagerne om forud at indsende en aktuel case fra deres eget sogn.

Kurset er både for præster og Kirke- og kulturmedarbejdere.  

Generalsekretær, cand.theol. Ane Kirstine Brandt og teologisk konsulent, cand.theol. Sigrid la Cour Sonne, Folkekirke og religionsmøde
Introduktion til bogen: Religionsteologi på dansk. Teologi tli folkekirken i et mangfoldigt samfund. 

Præst, ph.d. og tidligere stiftsadjunkt på Centrum for Religionsdialog i Stockholms Stift Helene Egnell: Religionsteologi i mødet med åndeligt søgende. Indsigter fra det svenske forskningsprojekt: Folkkyrkans nya ansikten – levd religion, nyandliga praktiker och teologisk legitimitet.

Professor emeritus, dr.theol. Peter Lodberg: 
Rum, krop og konfession. 

Professor, dr.theol. Claudia Welz og lektor, ph.d. Mikkel Christoffersen
Dåb og vielse i en multireligiøs sammenhæng.

Studieleder, Viceinstitutleder, lektor, ph.d. Kirstine Helboe Johansen:
Julen som prisme. Om forholdet mellem majoritet og minoritet, tro og folkereligiøsitet.

Professor MSO, ph.d. Bo Kristian Holm, og lektor, ph.d. Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen
Rettroenhed og sakramenter. 

Lektor, ph.d. Hans Vium Mikkelsen:
1. Introduktion til kurset.
2. Fælles drøftelse af indsendte cases.
3. Oplæg på baggrund af ugens drøftelser.  

Dato:10. marts - 14. marts 2025
Kursusleder:Lektor, ph.d. Hans Vium Mikkelsen og Professor, dr.theol. Peter Lodberg
Målgruppe:Præster og Kirke- og kulturmedarbejdere
Kursustype:Eksternatkurser
Kursussted:FUV Aarhus, Skt. Markus Kirkeplads 1,1, 8000 Aarhus C
Pris:For andre end præster 4.400,00 kr.
Ansøgningsfrist:10. december 2024
Kursus-id:K. 19/25 - 3053