Temaet er fest, og musikken har til opgave at fortælle, at der denne søndag er noget stort på spil. Sløret, der løftes i den gammeltestamentlige læsning, skaber en afklaring, noget vi kan se nu, men ikke kunne se før.
Denne afklaring og storhed skal musikken understøtte, så derfor er to bud på præludium:
1. J. S. Bach: ”Præludium og fuga i G-dur” (præludiet) BWV541, Orgelwerke II, Edition Peters
2. J. S. Bach: ”Præludium og fuga i C-dur” BWV 553, Orgelwerke VIII, Edition Peters
Postludium
Hele gudstjenesten er lys og fyldt af glæde. Salmerne er lyse, festlige og muntre, så derfor må også postludiet sende menigheden ud med glæde og en fornemmelse af storhed:
1. J. S. Bach: ”Præludium og fuga i G-dur” (præludiet) BWV541, Orgelwerke II, Edition Peters
2. Jesper Madsen: ”Herre Gud dit dyre navn og ære”, Danske orgelkoraler – 303 koralbearbejdelser bind 2, Mixtur, 2015. Salmen rummer fortællingen om Guds storhed uanset hvad. At spille Jesper Madsens orgelkoral over denne salme er en mulighed for også at få denne salme med i gudstjenesten.
Korsatser
Enstemmig eller med solfastemme
Evangeliet lægger op til, at nadveren får en særlig plads i gudstjenesten. I forlængelsen heraf foreslår jeg, at børnekoret synger DDS 369 vers 6 med ordene: ”Du, som åbner døren gennem døden, når vi drikker af dit hjerteblod” enten enstemmigt eller med en solfastemme, som du nemt selv udarbejder.
SA
H. Albert: ”Går det Herre, som jeg vil”, Antologi for lige stemmer bind 2, Dansk Sang
SSA
L.M. Lindemann / N.F.S. Grundtvig: ”Hyggelig, rolig” vers 1+3. Hent korsatsen her.
Evangelieteksten peger ud over på nadveren også frem på den fremtidige fest, Guds bolig er både hyggelig og rolig, her er plads til alle både høj og lav. Den vil vi derfor gerne gæste. Ved det himmelske måltid får vi alle lov at synge med på glædens halleluja.
SAB
Merete Kuhlmann: ”Lad os juble og glæde os”, Korbog 1, Mixtur, 2011
SATB
Otto Mortensen: ”Jeg kender et land”, Syv korsatser med tekster af N.F.S. Grundtvig, Wilhelm Hansen.
Teksten giver os udsyn til det skønne sted hos Gud, som Grundtvig med barneøjne beskriver i de første vers. Salmen rummer dobbeltheden ligesom evangelieteksten. For Grundtvig findes Himmeriget allerede på jorden.
N.W. Gade: ”Går det Herre, som jeg vil”, 37 danske motetter, Edition Egtved
Hvis ”Går det Herre, som jeg vil” (DDS 475) ikke synges som fællessalme, kan den i stedet synges af koret.