Det skal atter nævnes, at vi måske går lige lovlig langt ud i ringhjørnerne vedrørende salmeforslag, som absolut kunne være erstattet af et mere traditionelt julesalmesangsforslag. Dette er dog bevidst. Musikvalget fokuserer på Kaj Munks indtrængende julesalme, og der suppleres med nogle ældre ’stjernenumre’.
Forslag A til ligestemmigt kor (SA)
Carol/Jester Hairston ”Long time ago in Betlehem” med dansk tekst af Johannes Johansen: ”Se, jeg er Josef tømrersvend”, Den første Jul: 23 carols gendigtet, Edition Egtved 1984 (MF 449).
Vi har talt om Josef som den handlende denne søndag, og derfor skal den gamle ’landeplage’ her synges på dansk for at give mening. Melodien er nu meget god og tåler et genhør. Johansen skriver helt med Josefs ’pen’ og har for så vidt taget sig en frihed som oversætter, men har også opnået en bedre tekst!
Forslag B til ligestemmigt kor (SA)
Kaspar Othmayr: ”Af Faders hjerte runden” (SA), Jubilemus 1, Edition Egtved 1985 (MK-A 001)
Denne gamle a cappella-motet har fuldstændig ligeværdige stemmer, så ud over at klinge smukt, rummer den en polyfon oplevelse for børnene og en pædagogisk udfordring for korlederen.
Forslag A til blandet kor (SATB)
Christiane Bayer Hvas (tekst: Kaj Munk): ”Der skinner et lys fra en stjerne”. Der er to korsatser til de fire vers, og de enkle satser kan synges meget udtryksfuldt. Noden kan hentes her: Der skinner et lys
Forslag B til blandet kor (SAB)
Hugo Distler, arr. (Sthen/”Wie schön leucht’t uns”): Af højheden oprunden er, Edition Egtved 1974 (MK 16,4)
Sats for SAB, men motetten er nu ikke let af den grund. Dog skinner Distlers kvaliteter igennem og får Philipp Nicolais koralmelodi til at reflektere som en prisme, så satsen er umagen værd at arbejde med.
Forslag A til kirkesanger
Povl Hamburger (tekst: Kaj Munk): ”Der skinner et lys fra en stjerne”, Kirkesangbogen nr. 870, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag 2017
Teksten er perfekt til julesøndag, 2. tekstrække, for der er både jul, lys, forfølgelse og håb til stede.
Forslag B til kirkesanger
J. S. Bach: “Herr, dein Mitleid, dein Erbarmen” (duet S/B fra Juleoratoriet BWV 248), Am dritten Weihnachtsfeiertage nr. 29
Hvis man inviterer en sangerpartner med i kirken, kan man flotte sig julesøndag med denne smukke duet med ordene ”Tröstet uns und macht uns frei!”. Menigheden bliver glædeligt overrasket, og Bach overrasker altid glædeligt ved sin kvalitet. Det fænomen, undertiden at slutte gudstjenesten med en musikalsk perle, der lige så godt kunne have været et koncertindslag, bliver efter min erfaring godt modtaget af menigheden. Enhver kan høre, at der må ligge forberedelse og arbejde bag et sådant tiltag, og at det ikke ’behøvedes’. Derimod er det vigtigt, at det netop ligger til sidst i en gudstjeneste, så koncertbegrebet ikke ’presses ned’ over gudstjenestens tilgang.
Postludium
Eftersom de fleste organister har både egne ’forråd’ til juletidens gudstjenester og egne opfattelser af, hvilken musik der egner sig til denne tid, bringes der kun forslag til postludier. Der er kun valgt ældre musik – fordi musikken i 1. tekstrække var mere udfarende, men i og med, at salmevalget til 2. tekstrække nu alternerer ret kraftigt, finder jeg det passende med en ’afbalancering’.
I praksis er organistens kræfter ofte ved at være udtømt på denne i og for sig herlige helligdag. Så derfor er første forslag ganske let, men alligevel absolut lytteværdigt:
Johann Pachelbel: ”Fra Himlen højt kom budskab her”, Finn Viderø: Orgelskole, Wilhelm Hansen.
Temaet er ’Lyset, der overvinder’: Dens klingende og lyse struktur dukker frem som en lille glad stjerne.
Jean-François Dandrieu: ”Josef est bien marié”, Noëls bd. 1, Ed. Musicales de la Schola Cantorum / L’Organiste liturgique 12.
Temaet er ’Josef’ med syv små variationer.